Expertisecentrum

Junior FABLAB
Image
Logo - Junior Fablab

Het Junior Fablab biedt materiaal & knowhow aan om technische en didactische ideeën uit te werken en om skills te verbeteren binnen het STEM- en technisch onderwijs. Het is een breed toegankelijke Makerspace voor leerlingen, studenten en leerkrachten met toestellen die specifiek afgestemd zijn op het onderwijs. Het Junior Fablab organiseert daarnaast ook workshops, nascholingen & 1-op-1 begeleidingssessies voor klasgroepen, leerkrachten, makers & andere enthousiastelingen.

WiWeTeR faciliteert de vrije openingsuren en vrij toegankelijke workshops in het Fablab en gebruikt het voor kampen, nascholingen en het ontwikkelen van STE(A)M-Materialen en sessies.

Facebookpagina:   Junior Fablab@Thomas More


Contact: juniorfablab@thomasmore.be

I-LAB
Image
Overzicht - I-Lab

Het I-Lab biedt materiaal & knowhow aan om zowel technische als didactische ideeën uit te werken, om te experimenteren en skills te verbeteren voor een I-nnovatief, I-mmersief en I-nteractief onderwijs op vlak van media, VR/AR/XR en computationele vaardigheden.

Het is een open leerplek waar je met een klasgroep of als leerkracht, student of aanbieder van buitenschoolse activiteiten terecht kan met al je I-nteressante ideeën. 

Facebookpagina: I-Lab @Thomas More

Uitleendienst
Image
Overzicht Robots

Op zoek naar 1 robotje om thuis mee te experimenten? Dat kan! Onze individuele uitleendienst staat voor je klaar in het Leercentrum.

Op zoek naar 6 robots om met kinderen mee aan de slag te gaan? Geen probleem! Onze uitleendienst voor klassets staat voor je klaar in het Leercentrum.

Op zoek naar een lasercutter of 3D-printer om in de klas te gebruiken? Die brengen we graag naar je toe!

Ontleen je graag hele STEM-Sessies voor je eigen STEM-Academie? Ook daarvoor werken we graag samen.

Je school laten proeven van Immersief leren met VR? Ook dat bieden we aan via WiWeTer. 

Om gebruik te maken van de uitleenfaciliteiten moet je (betalend) lid zijn van de Onderwijshub Mechelen. 

Wil je graag een overzicht van ons aanbod in de uitleendienst, I-lab of Fablab, neem dan contact met ons op. Ook met bijkomende vragen kan je daar terecht.

Vanaf september 2024 zal onze uitleendienst online te consulteren zijn, reservaties kunnen vanaf dan rechtstreeks gemaakt worden. Hou daarom zeker onze facebookpagina in het oog!

Consulting

Wil je starten met STEM-activiteiten?  Wil je een STEM-lokaal inrichten? Beschik je op school over een 3D-printer en wil je weten hoe je met leerlingen hiermee aan de slag kan gaan? Wil je werken aan computationeel denken en wens je advies over mogelijke materialen? Ben je een bedrijf of organisatie en wil je binnen jouw vakgebied een tool ontwikkelen om Kinderen en Jongeren warm te maken voor jouw vakgebied? 

Het WiWeTeR experten-team staat voor u klaar!
Na een verkennend gesprek brengen we uw noden op gebied van kennis, aanbod en materialen in kaart en stippelen we samen met u een traject uit om uw doelen te bereiken. Ook tijdens dit traject kan u rekenen op de steun en expertise van WiWeTeR. Voor meer info kan u contact met ons opnemen.

Vorming

WiWeTeR heeft een aanbod aan inhoudelijke en didactische navormingen voor STEM-organisaties en leerkrachten uit het lager en secundair onderwijs. 

HIER kan je het aanbod van Mechelen bekijken.
De WiWeTeR-nascholingen vind je steeds onder de noemer "Techniek en STEM" van ieder onderwijs niveau. Voor kleuter en lager onderwijs organiseren we dit academiejaar zelf een lessenreeksen: Van leek tot STEM expert.
Ook inhoudelijke en didactische navorming op voor uw hele team op een locatie naar keuze kan op vraag. We kijken dan samen wat de meest passende inhoud en vorm kan zijn.

HIER kan je het aanbod van Vorselaar bekijken. Ook inhoudelijke en didactische navorming op de school zelf kan op vraag. We kijken dan samen wat de meest passende inhoud en vorm kan zijn.

 

Misschien is een nascholing net te diepgaand en wil je enkel eens proeven van STE(A)Migge onderwerpen? Dan zijn de workshops in het I-Lab of Junior Fablab misschien meer iets voor jou!
Deze sessies van 2 uur zijn toegankelijk vanaf 10 Jaar tot 99 Jaar en maken je op ongeveer 2 uur
wegwijs is een klein deeltje van de grote STE(A)M wereld! Ideaal om te komen proeven en ontdekken wat mogelijk is en er is geen enkele voorkennis vereist!
Meer info vind je op de facebookpagina van het Junior Fablab en het I-lab of krijg je als lid van de onderwijshub Mechelen.

Lerend netwerk

WiWeTeR wilt zijn naschoolse STEM activiteiten blijven verbeteren, maar ook zijn STEM-expertise verspreiden. Om deze reden ondersteunen we een lerend netwerk dat de verschillende betrokken partijen in onze organisatie samenbrengt. Op regelmatige tijdstippen wordt er live overlegt om onze werking te optimalizeren en de opgedane ervaringen uitgewisseld onder onze partners. Leden van ons lerend netwerk hebben ook toegang tot een database van STEM activiteiten waar ze mee aan de slag kunnen. Heb je graag meer info of wil je deelnemen? Mail naar wiweter@thomasmore.be

Alle activiteiten van het Lerend Netwerk alsook de databanken vinden plaats binnen de Onderwijshub Mechelen. Dit project brengt naast de STE(A)M werking van WiWeTeR ook de werking van de Leercentra en buitenschoolse leeromgevingen binnen Thomas More samen. Met deze samenwerking vormen we een sterke community bomvol kennis om de uitdagingen in het laten leren, spelen en enthousiasmeren van kinderen, jongeren en volwassenen aan te gaan.

Door lid te worden van onze community, krijg je toegang tot de databanken en kan je de uitleencatalogussen bekijken. Om effectief materiaal uit te lenen kan je je lidmaatschap opwaarderen naar betalend lid waarmee je toegang krijgt tot alle uitleendiensten en reservatiemogelijkheden binnen de onderwijshub.

Vanaf september 2024 kan je registreren als lid van de onderwijshub Mechelen. Hou daarom zeker onze facebookpagina in het oog!

V-Lab

In oktober 2022 opende op Thomas More in Vorselaar het V-lab. 

Maandelijks is het V-lab toegankelijk voor externen. Hier vind je de openingsuren van het V-lab in Vorselaar! 

Je vindt er onder andere: een lasercutter, plotter, scanner en enkele 3D-printers. 

Iedereen welkom!

Partners

WiWeter werkt samen met partners voor zowel de inhouden van de activiteiten als voor de locaties waar deze activiteiten doorgaan.

Hebt u interesse om een WiWeTeR-reeks op uw bedrijf, bibliotheek, gemeentehuis, jeugdwerking,... te laten doorgaan? Of, wilt u één enkele activiteit laten plaatsvinden die STEMmig toont wat er gebeurt in uw autoconcessie, houtzagerij, elektrozaak... Neem dan zeker contact me ons op.