STEM-academie 13+

Wie weet er alles van computationeel denken? Wie weet er hoe ja aan de slag gaat in het Fablab? Wie weet er wat je allemaal kan doen in een virtuele wereld? 

De WiWeTeR-academies (lees: Wieweeter = Wiskunde, Wetenschappen, Techniek en ondeRnemingszin) willen op deze en nog veel meer vragen een antwoord geven.
Jongeren, jongvolwassenen en volwassenen kunnen zich in deze reeksen verdiepen in een bepaald onderwerp. Onze WiWeTeR-experten (3e-jaarsstudenten en docenten uit de Lerarenopleiding van Thomas More) begeleiden je hierbij.

 

Op onderstaand kaartje vind je de verschillende locaties waar in de nabij toekomst WiWeTeR activiteiten doorgaan. Klik verder op de gewenste locatie om je in te schrijven.

Welke Reeksen?

Repair café - Mechelen 51.025435937753, 4.4720383576726 /academies/repair-cafe-mechelen Mechelen yellow 13+ Repair café 6 mei 2023 van 9:30 tot 12:00
Repair teens 51.024779264811, 4.4847822189331 /academies/repair-teens Mechelen red 13+ Repair Teens 25/04; 27/04; 2/05; 4/05; 9/05; 11/05; 16/05 & 23/05 van 16:00 tot 19:00
Watt met water?!! Mechelen 51.024779264811, 4.4847822189331 /academies/watt-met-water-mechelen Mechelen blue 13+ Watt met water?!! nog te bepalen

Praktisch

  • Doelgroep:  13-130 jaar
  • Reeks: elke reeks telt een aantal WiWeTeR-sessies over een bepaald thema. Je schrijft in voor een volledige reeks.
  • Prijs: afhankelijk van de reeks.
  • Locatie/tijdstip: terug te vinden op het kaartje.
  • Materiaal: al het benodigde materiaal/gereedschap wordt ter beschikking gesteld, een pc kan soms handig zijn.
  • Aansprakelijkheid: WiWeTeR kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies, diefstal of schade aan kledij of eender welke meegebrachte voorwerpen naar de WiWeTeR-sessies.

Reeksen

Aan de slag in het junior fablab!

In deze reeks ga je aan de slag in het Junior Fablab.

Je start met te leren tekenen in een CAD-tekenplatform. Hiermee kan je je ontwerpen voorbereiden die je dan kan realiseren met onze lasercutters en frezen.

In een volgende activiteit maak je kennis met tools om dozen, tandwielen en meer te genereren zonder ze volledig te moeten tekenen. Er komen verschillende websites, programma's en hulpmiddelen aan bod om het leven wat eenvoudiger te maken.

Tenslotte gaan we met onze opgedane kennis aan de slag en maken we een plexiglas nachtlampje.

Het is steeds handig om je eigen laptop mee te nemen.

 

Aan de slag in het i-lab

In deze reeks krijg je een introductie in de mogelijkheden van ons I-Lab.

Na deze reeks kan je zelf vlot aan de slag met filmen voor een greenscreen of filmen onder 360° en 3D. Je krijgt ook een introductie van de vele mogelijkheden in de VR- en AR-wereld.

 

Watt met water?!!

​​​​​​Bijna dagelijks bericht de media over de gevolgen van de klimaatveranderingen (overstromingen, aanhoudende hitte, opdrogen van rivieren), de toenemende schaarste van allerlei grondstoffen en de hoge energieprijzen. De vraagstellingen hoe we in Vlaanderen kunnen inspelen op de gevolgen van de stijgende zeespiegel en hoe we de zee kunnen gebruiken om duurzame energie op te wekken, vormen de leidraad en insteek voor het STEM-leertraject ‘WATT met water’.

In dit buitenschoolse STEM-leertraject zullen 14- tot 18-jarigen aan de hand van een 6-tal sessies van ongeveer 3 uur en een bedrijfsbezoek vanuit een onderzoeksvraag rond het thema duurzame energie en klimaat aan de slag gaan om een concrete toepassing te ontwikkelen om met de gevolgen van de stijgende zeespiegel om te gaan.

Repair Teens

Wie weet er hoe een robot een lek in een leiding detecteert? Wie weet er hoe je een skateboard herstelt? Wie weet er hoe een schakelkast werkt? Wie weet er hoe je een ontwerp kan realiseren met een lasercutter? Wie weet er hoe je een aanhangwagen herstelt?

 

De WiWeTeR-academies (lees Wieweeter = Wiskunde, Wetenschappen, Techniek en ondeRnemingszin) willen op deze en nog veel meer vragen een antwoord geven. Tijdens de STEM-activiteiten krijgen jongeren van 12 tot 14 jaar de kans om projectmatig en zeer interactief zelf te ontwerpen en te onderzoeken. Zij zullen hierin begeleid worden door studenten en docenten van de Lerarenopleiding van Thomas More.

Heb jij zin om Mechelen op de kaart zetten met je uitvindingen? Schrijf je dan snel in!

Repair café